неділя, 23 жовтня 2016 р.


24 жовтня - Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй
24 жовтня святкується міжнародний день ООН. Дана організація є основним гравцем на міжнародній арені і вирішує серйозні політичні завдання, намагаючись при цьому керуватися законом і нормами міжнародного права, а не особистими амбіціями членів ООН. Однак такий світовий порядок був не завжди. Були моменти, коли світ стояв на межі прірви і один хибний крок міг призвести до непоправних і безповоротних втрат. Саме тому 24 жовтня-день ООН – це державне свято для багатьох країн.

Історія створення ООН

У лютому 1942 року основні члени антигітлерівської коаліції підписали Декларацію Об’єднаних Націй, в якій зобов’язалися боротися до переможного кінця з країнами осі (Німеччина, Італія, Японія). Після цього, а також завдяки неймовірним зусиллям воїнів Червоної Армії хід війни змінився. Світ об’єднався проти спільного ворога. Криваві, здобуті ціною неймовірних людських жертв перемоги пішли одна за одною.
У 1945 році, вже після капітуляції Німеччини в американському місті Сан-Франциско зібралися представники 50 держав на першу Конференцію Об’єднаних Націй. Її метою було створення і установа статуту нової Організації Об’єднаних Націй. Основний внесок у цю роботу внесли представники США, СРСР, Китаю і Великобританії. Статут був готовий і підписаний усіма представниками 26 червня 1945 року. Однак свято відзначається 24 жовтня. Міжнародний день ООН святкується в цей день, тому що саме 24 жовтня 1945 року цей Статут був ратифікований урядами СРСР, Великобританії, Франції, США, Китаю і багатьох інших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар